De wereld voor ondernemers verandert continu. Dat geldt zeker ook voor de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het runnen van je eigen bedrijf. Bedrijfsaansprakelijkheid is altijd een belangrijk thema geweest, maar met de komst van nieuwe regelgeving, technologieën en trends in 2025 wordt het nog belangrijker. In dit blog vind je een overzicht van de belangrijkste weetjes over bedrijfsaansprakelijkheid in 2025.
Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?
Bedrijfsaansprakelijkheid houdt in dat een onderneming verantwoordelijk kan worden gehouden voor schade die zij hebben veroorzaakt. Dit kan gaan om schade aan personen, maar ook aan spullen zoals auto’s, meubels en noem het maar op.
Stel dat een medewerker tijdens een keukenrenovatie per ongeluk iets op de laptop van de klant laat vallen. Of dat een door je verkocht product kortsluiting of zelfs brand veroorzaakt. Je snapt dat dit een serieus probleem is en dat jij het eerste contactpunt bent, waar de klant naartoe zal komen. Dit kan leiden tot serieuze schadeclaims van duizenden euro’s in sommige gevallen. Dat wil je natuurlijk liever niet zelf betalen.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering to the rescue
Om je bedrijf te beschermen tegen schadeclaims van duizenden of zelfs tienduizenden euro’s kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekeringen dekken de kosten op het moment dat een klant op je afstapt met een schadeclaim. Een klant kan naar jou toe komen met een schadeclaim omdat jij, een medewerker of een product van jou schade heeft veroorzaakt. In dat geval dekt de aansprakelijkheidsverzekering deze claim. Hier betaal jij dan natuurlijk een maandelijkse premie voor, maar geloof maar dat dit de moeite waard is. Zeker als je ziet hoe hoog die schadeclaims soms kunnen oplopen.
Veranderingen in regelgeving in 2025
De wetgeving rondom duurzaamheid en veiligheid wordt in 2025 een stuk strenger. Dit heeft ook impact op je bedrijfsaansprakelijkheid.
Ten eerste de strengere milieueisen. Bedrijven worden steeds meer verantwoordelijk gehouden voor de impact die zij hebben op de wereld om ons heen. Niet alleen grote ondernemingen, maar ook kleine bedrijven. Draag jij bij aan vervuiling of iets dergelijks? Dan wordt daar in 2025 niet meer overheen gekeken.
Steeds meer bedrijven verleggen hun focus naar de digitale wereld. Hier liggen heel veel kansen, maar hier komen ook bepaalde risico’s bij kijken. Denk aan datalekken of privacyschendingen. Ook hier worden bedrijven verantwoordelijk voor gehouden.
In 2025 komen er ook nieuwe richtlijnen op het gebied van een veilige werkplek. Er wordt meer aandacht besteed aan een ergonomische werkomgeving, mentale gezondheid en veiligheid in het algemeen. Bereid je hier dus vast op voor.
Ten slotte worden de regels op het gebied van productaansprakelijkheid ook aangescherpt. Fabrikanten en leveranciers worden strenger gecontroleerd op de kwaliteit en veiligheid van hun producten. Zorg ervoor dat je producten kwalitatief in orde zijn.
Hoe kun je je bedrijf beschermen in 2025?
Om jezelf te beschermen tegen de strengere regels op het gebied van aansprakelijkheid zijn er een aantal dingen die je kunt doen.
Ten eerste is het investeren in een goede verzekering echt een must. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schadeclaims van klanten of partners. Zorg dat je polis up-to-date is zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Zorg er ook voor dat je contracten duidelijk zijn. Als iedere partij zwart-op-wit heeft staan wat wel en niet verwacht kan worden, kun je een hele hoop onduidelijkheden en risico’s voorkomen.
Weet waar je kwetsbaar bent. Het goed kennen van je eigen bedrijf is essentieel. Je moet weten wat de risico’s van het vak zijn en hoe je je bedrijf daartegen kunt beschermen. Voorkomen is beter dan genezen. Begin dus met een zorgvuldige risico-inventarisatie.
Een nieuw jaar brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, maar de strategie blijft hetzelfde. Bouw aan een duurzame onderneming, wees transparant en kies voor kwaliteit. Dan komt het vast en zeker goed, mits je een goede verzekering hebt natuurlijk.