huurtoeslag

Alles over huurtoeslag: Wat je moet weten

Huurtoeslag is een van de belangrijkste toeslagen in Nederland voor huurders met een lager inkomen. Het kan een groot verschil maken in uw maandelijkse uitgaven. Maar hoe werkt huurtoeslag precies en wie komt ervoor in aanmerking? In dit artikel nemen we u stapsgewijs mee door alle belangrijke aspecten van huurtoeslag, met een kort inzicht in de wijzigingen van 2024 naar 2025 en hoe kinderopvangtoeslag ook van invloed kan zijn op uw recht op huurtoeslag.

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid om huurders met een lager inkomen te ondersteunen bij het betalen van hun huur. Het doel is om betaalbaar wonen mogelijk te maken voor mensen die anders moeite zouden hebben om rond te komen.

Korte geschiedenis van huurtoeslag in Nederland

De huurtoeslag werd in 2006 geïntroduceerd als vervanging van de huursubsidie, die sinds de jaren ’70 bestond. Het idee achter huurtoeslag is om te voorkomen dat huurders met een laag inkomen onevenredig veel van hun inkomen aan huur uitgeven.

Wanneer heb je recht op huurtoeslag?

Je hebt recht op huurtoeslag als je huur en inkomen binnen bepaalde grenzen vallen. In 2024 gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je huurt een zelfstandige woning met een eigen voordeur, keuken en badkamer.
  • Je (gezamenlijke) inkomen en vermogen zijn niet te hoog.
  • De huurprijs is niet te hoog en niet te laag (grensbedragen veranderen jaarlijks).
  • Je bent ingeschreven bij de gemeente op het adres waarvoor je huurtoeslag aanvraagt.

Tot welk bedrag krijg je huurtoeslag?

De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van je inkomen, de huurprijs, en de samenstelling van je huishouden. In 2024 geldt een maximale huurgrens van €879,66 per maand voor de meeste mensen. Is jou kind jonger dan 23 jaar en woont hij/zij nog thuis, dan telt de Belastingdienst een deel van het inkomen niet mee. Dat heet vrijstelling. In 2024 is de vrijstelling € 5.970. Bij een toeslagpartner is de situatie anders. Op de website van de Belastingdienst kunt u nagaan welke situatie voor u en uw partner geldt om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. 

In 2025 verlaagt de overheid de overdrachtsbelasting voor woningen van 10,4% naar 8% voor huizen waarin kopers niet zelf gaan wonen, zoals tweede woningen of vakantiehuizen. Voor mensen die zelf in het huis gaan wonen, blijven de startersvrijstelling voor kopers onder de 35 en het tarief van 2% gelden.

Wanneer aanvragen?

Je kunt huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst via hun website. Zorg ervoor dat je op tijd aanvraagt en dat je al je gegevens up-to-date hebt, zoals je huurcontract en inkomensgegevens. Het recht op huurtoeslag wordt meestal met terugwerkende kracht toegekend tot een bepaalde periode, dus als je denkt dat je recht hebt, wacht dan niet te lang met aanvragen.

Met deze informatie ben je beter voorbereid om te bepalen of je recht hebt op huurtoeslag en hoe je dit kunt aanvragen.

Stap-voor-stap gids voor het aanvragen van huurtoeslag

  1. Ga naar de website van de Belastingdienst.
  2. Log in met je DigiD.
  3. Vul je gegevens in, zoals je huurprijs en inkomen.
  4. Verstuur je aanvraag.

Wanneer wordt de huurtoeslag uitbetaald?

Huurtoeslag wordt doorgaans rond de 20e van de maand uitbetaald. Nadat je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een beschikking in je Berichtenbox op MijnOverheid en in Mijn toeslagen. Als de 20e al is verstreken tegen de tijd dat je aanvraag is goedgekeurd, moet je wachten tot de volgende betaaldatum.

huurtoeslag

Huurtoeslag en kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke toeslag voor gezinnen met kinderen, bedoeld om de kosten voor zorg en opvoeding te helpen dekken. Deze toeslag wordt automatisch toegekend door de Belastingdienst als je recht hebt op kinderbijslag en je inkomen binnen de grenzen valt. Daarnaast mag je in 2024 maximaal € 140.213 aan vermogen hebben als je geen toeslagpartner hebt, en € 177.301 als je wel een toeslagpartner hebt. Als je vermogen boven deze grens ligt, kom je helaas niet in aanmerking voor het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget kan ook van invloed zijn op de hoogte van je huurtoeslag.

Hoe verhouden huurtoeslag en kindgebonden budget zich tot elkaar?

Huurtoeslag en kindgebonden budget worden apart berekend, maar je totale inkomen, inclusief kindgebonden budget, kan invloed hebben op hoeveel huurtoeslag je ontvangt. Een hoger inkomen kan betekenen dat je minder huurtoeslag krijgt.

Huurtoeslag en kindgebonden budget

Veelgestelde vragen over huurtoeslag

Hier vindt je enkele van de meest gestelde vragen over huurtoeslag.

1. Wat gebeurt er als mijn inkomen verandert?

    Als je inkomen verandert, moet je dit zo snel mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst. Dit kan invloed hebben op de hoogte van je huurtoeslag. Als je meer verdient, kan je huurtoeslag lager uitvallen, of je kunt zelfs geen recht meer hebben.

    2. Wanneer ontvang ik huurtoeslag na aanvraag?

      Na het indienen van je aanvraag kan het enkele weken duren voordat je huurtoeslag wordt toegekend. De exacte termijn hangt af van de snelheid van de verwerking door de Belastingdienst.

      3. Kan ik huurtoeslag krijgen als student?

        Ja, ook studenten kunnen recht hebben op huurtoeslag, mits hun huurprijs en inkomen binnen de gestelde grenzen vallen.

        4. Hoe kan ik mijn huurtoeslag wijzigen?

          Je kunt je huurtoeslag eenvoudig wijzigen via Mijn Toeslagen op de website van de Belastingdienst. Dit moet je doen als je situatie verandert, bijvoorbeeld als je meer gaat verdienen of verhuist.

          5. Kan ik huurtoeslag aanvragen als ik samenwoon?

            Ja, maar het inkomen van je partner of medebewoner wordt ook meegerekend in de totale inkomensberekening. Dit kan invloed hebben op je recht op huurtoeslag.

            Scroll naar boven