huurtoeslag 2025

Huurtoeslag 2025: Wat verandert voor inkomens- en vermogensgrenzen?

Huurtoeslag is een belangrijk hulpmiddel voor mensen met een laag inkomen om betaalbare huisvesting mogelijk te maken. Met huurtoeslag krijg je een financiële bijdrage van de overheid, zodat de huurkosten minder zwaar drukken op je maandelijkse uitgaven. Elk jaar worden er echter wijzigingen doorgevoerd in de voorwaarden en grenzen van de huurtoeslag, met name wat betreft de inkomens- en vermogensgrenzen. Voor 2025 staan er enkele belangrijke veranderingen op de planning. In dit artikel bespreken we wat er verandert en waar je rekening mee moet houden bij het aanvragen van huurtoeslag in 2025.

Wat verandert er in de huurtoeslag voor 2025?

De huurtoeslagregeling wordt jaarlijks aangepast om rekening te houden met economische veranderingen en het inkomensniveau van huishoudens. In 2025 zullen vooral de inkomens- en vermogensgrenzen worden herzien. Dit kan van invloed zijn op wie recht heeft op huurtoeslag en hoeveel toeslag je kunt ontvangen. Daarnaast wil het kabinet de woningmarkt een impuls geven door het tarief van de overdrachtsbelasting voor tweede woningen en vakantiewoningen te verlagen van 10,4% naar 8%. Dit kan de woningmarkt beïnvloeden, vooral voor mensen die investeren in woningen waar ze zelf niet gaan wonen. Voor kopers die zelf langdurig in hun woning gaan wonen, blijven de startersvrijstelling en het 2%-tarief bestaan.

              Vergelijking inkomens- en vermogensgrenzen huurtoeslag 2024 en 2025     

Vergelijking inkomens- en vermogensgrenzen huurtoeslag 2024 en 2025

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
CategorieInkomensgrens 2024Inkomensgrens 2025Vermogensgrens 2024Vermogensgrens 2025Maximale Huurtoeslag 2025
Alleenstaanden€ 24.000€ 44.000€ 33.748€ 36.952€ 481 per maand
Meerpersoonshuishoudens€ 40.000€ 40.500€ 67.496€ 73.904€ 389 per maand
Vermogen medebewoner (geen toeslagpartner)€ 36.952€ 36.952

Inkomensgrens huurtoeslag 2025: Wat is de limiet?

Als je een alleenstaande bent en in 2025 meer dan € 44.000 verdient of meer dan € 36.952 aan vermogen hebt, kom je niet meer in aanmerking voor huurtoeslag. Voor huishoudens met meerdere personen geldt dat het gezamenlijke inkomen niet hoger mag zijn dan € 40.500, en het vermogen mag samen niet boven de € 73.904 uitkomen. Heb je een medebewoner die geen toeslagpartner is, dan mag die persoon maximaal € 36.952 aan vermogen bezitten.

Verdien je minder dan € 20.500 en voldoe je aan alle overige voorwaarden, dan heb je recht op de maximale huurtoeslag van € 481 per maand. In huishoudens met meerdere personen kun je maximaal € 389 per maand aan toeslag ontvangen als het gezamenlijke inkomen onder de € 27.500 ligt. Deze inkomens- en vermogensgrenzen zijn essentieel om te bepalen of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en hoeveel toeslag je kunt ontvangen.

Vermogensgrenzen voor huurtoeslag 2025

Naast je inkomen speelt ook je vermogen een rol bij de toekenning van huurtoeslag. In 2024 mocht je als alleenstaande niet meer dan € 33.748 aan vermogen hebben om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Voor huishoudens met meerdere personen gold een vermogensgrens van € 67.496. Deze grenzen worden in 2025 naar verwachting licht verhoogd, deels vanwege de toename van spaargelden door hogere rentes en om de stijgende huurprijzen en inflatie te compenseren. Door deze verhoging kunnen meer mensen in 2025 aanspraak maken op huurtoeslag, maar het is belangrijk om de actuele inkomens- en vermogensgrenzen goed in de gaten te houden om te weten of je nog steeds recht hebt op deze financiële ondersteuning.

Huurtoeslag berekenen in 2025: Wat wordt als vermogen gerekend?

Vermogen speelt een belangrijke rol bij de toekenning van huurtoeslag. Dit omvat niet alleen je spaargeld, maar ook beleggingen, tweede woningen en andere waardevolle bezittingen. Het vermogen wordt aan het begin van het jaar getoetst op basis van de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst. Naast je vermogen, hangt de huurtoeslag ook af van je inkomen en de hoogte van je huur.

Wil je weten of je in 2025 recht hebt op huurtoeslag en hoeveel je kunt ontvangen? Dit kun je eenvoudig berekenen met de huurtoeslag calculator van de Belastingdienst. Door je huurprijs, inkomen en vermogen in te vullen, krijg je direct inzicht in je mogelijke toeslag.

Benieuwd wat jou huurtoeslag is? Gebruik onze 2025 huurtoeslagcalculator. Hiermee krijgt u snel inzicht in wat je kunt verwachten.

              Huurtoeslag calculator 2025     

Huurtoeslag calculator 2025

    
        
        

        
        

        
        

             
    

Geschatte huurtoeslag:

    

Vul uw gegevens in en klik op ‘Bereken huurtoeslag’.

    

Huurtoeslag voor studenten: Wat zijn de regels in 2025?

Ook als student kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag, maar de regels zijn iets strenger. Je moet bijvoorbeeld in een zelfstandige woonruimte wonen, wat betekent dat je een eigen woon- en/of slaapkamer, een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel, en een eigen toilet met waterspoeling moet hebben. In 2025 blijven deze eisen voor zelfstandige woonruimte ongewijzigd.

Onder zelfstandige woonruimtes vallen onder andere appartementen, rijtjeswoningen, gesplitste woningen op één huisnummer, gedeelde etages, woonruimtes voor begeleid wonen en groepswoningen voor ouderen. Deze typen woningen komen allemaal in aanmerking voor huurtoeslag. Daarnaast kunnen bepaalde servicekosten meetellen, zoals schoonmaakkosten en energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten, huismeesterkosten en kosten voor dienst- en recreatieruimten.

Veranderingen ten opzichte van 2024

In 2024 gold voor studenten een inkomensgrens van € 24.000 om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Naar verwachting wordt deze grens in 2025 iets verhoogd, zodat meer studenten in aanmerking komen. Uitwonende studenten kregen in 2024 een basisbeurs van € 302,39 per maand, terwijl thuiswonende studenten € 121,33 per maand ontvingen. Daarnaast konden studenten met ouders die minder verdienen dan een bepaald bedrag, aanspraak maken op een aanvullende beurs van maximaal € 457,60 per maand in 2024. Het is altijd verstandig om deze aanvullende beurs aan te vragen, omdat DUO jaarlijks beoordeelt of je hiervoor in aanmerking komt op basis van het ouderlijk inkomen van twee jaar eerder.

Belangrijk om te weten is dat als je thuiswonende kinderen hebt die jonger zijn dan 23 jaar, een deel van hun inkomen niet meetelt bij de berekening van de huurtoeslag. Dit heet een vrijstelling. In 2025 geldt een vrijstelling van € 5.432 voor thuiswonende kinderen tot en met 22 jaar. Hierbij telt studiefinanciering en leningen niet mee als inkomen. Deze vrijstelling wordt automatisch toegepast bij de berekening van je huurtoeslag. Dit kan vooral relevant zijn voor gezinnen met meerdere jongvolwassenen die studeren of werken.

Hoe vraag je huurtoeslag aan in 2025?

Het aanvragen van huurtoeslag gaat via de Belastingdienst. Het proces blijft in 2025 grotendeels hetzelfde als in voorgaande jaren. Je hebt je DigiD nodig om in te loggen en je vult daar je persoonlijke gegevens in, zoals je huurprijs, inkomen en vermogen. Op basis hiervan wordt bepaald of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel je kunt ontvangen.

Waar moet je op letten bij de aanvraag?

Let goed op dat je alle gegevens correct invult om problemen met de toekenning van de toeslag te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om eventuele wijzigingen in je inkomen of woonsituatie tijdig door te geven aan de Belastingdienst.

huurtoeslag 2025

Belangrijkste tips om mee te nemen

In 2025 veranderen er enkele belangrijke zaken rondom huurtoeslag, met name de inkomens- en vermogensgrenzen. Als je in aanmerking wilt komen voor huurtoeslag, zorg er dan voor dat:

  1. Controleer je inkomen en vermogen goed voordat je een aanvraag doet.
  2. Gebruik de online huurtoeslagcalculator om fouten te voorkomen.
  3. Vergeet niet om wijzigingen in je woonsituatie of inkomen door te geven.
  4. Vraag op tijd huurtoeslag aan om te voorkomen dat je misloopt op financiële ondersteuning. Je kunt huurtoeslag aanvragen tot 1 september van het daaropvolgende jaar. Voor 2025 is dat 1 september 2026.
  5. Bewaar belangrijke documenten, zoals huurcontracten en belastingaangiftes, goed.

FAQ

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over huurtoeslag 2025, inclusief antwoorden op veelvoorkomende vragen over inkomensgrenzen, vermogen en het aanvraagproces.

1. Wat is de inkomensgrens voor huurtoeslag in 2025?

De inkomensgrens voor alleenstaanden ligt rond de € 32.000, terwijl deze voor meerpersoonshuishoudens rond de € 42.500 ligt.

2. Hoeveel vermogen mag je hebben voor huurtoeslag in 2025?

Voor alleenstaanden ligt de vermogensgrens rond de € 34.000, en voor meerpersoonshuishoudens rond de € 68.000.

3. Hoe bereken ik mijn huurtoeslag voor 2025?

Je kunt je huurtoeslag berekenen met de huurtoeslagcalculator van de Belastingdienst. Dit hulpmiddel geeft een nauwkeurige indicatie van je toeslag.

4. Kan ik als student huurtoeslag aanvragen in 2025?

Ja, studenten kunnen huurtoeslag aanvragen, mits ze in een zelfstandige woonruimte wonen en voldoen aan de inkomens- en vermogensgrenzen.

5. Hoe vraag ik huurtoeslag aan in 2025?

Je kunt huurtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst met behulp van je DigiD.

Scroll naar boven